Search the web with Google

Android install

Android installation weblog


Enter your email address:


Jeroen´s weblog

Ubuntu install

Ubuntu installation weblog


Monday, May 16, 2011

Moonlight, the open source Silverlight

In Linux running Silverlight isn't possible. There is a solution for watching streams needing Silverlight in Linux though, by installing Moonlight from Novell. Read all about it on their site:


Moonlight


Moonlight is een open-source vervanger van Microsoft Silverlight voor Unix-systemen. Met Moonlight is het mogelijk om video's, toepassingen en inhoud op websites die gemaakt zijn voor Silverlight te tonen op Linux systemen. Moonlight is een plug-in die gratis gebruikt mag worden. Deze applicatie is een vrij nieuwe ontwikkeling die nog niet geheel vrij is van bugs of crashes.


De website vermeld in de faq tevens dit:

Moonlight should work on any modern 32bit and 64bit Linux distributions under Firefox 2.0, 3.0, and 3.5.

We make sure that the plug-in available from this site works on the following platforms: SUSE Linux Enterprise Desktop 11, openSUSE 11.x, Ubuntu 9.10, and Fedora 12.

Older distributions will run Moonlight, but may require that you build Moonlight from source code.

De eerste regel meld duidelijk dat de plug-in bedoeld is voor Firefox vanaf versie 2.0. De plug-in kan geïnstalleerd worden onder andere webbrowser, maar de kans dat dit niet werkt of dat de browser continue crasht is erg groot. Het is aan te raden om de plug-in niet onder andere browser behalve Firefox te gebruiken om crashes of andere problemen te voorkomen.

Moonlight kan vanaf deze website geïnstalleerd worden. Let er wel op dat er een juiste keuze gemaakt moet worden voor 32bit of 64bit systeem. Volg ook de instructie die gegeven wordt op de website onder Installation. De plug-in wordt onder Firefox geïnstalleerd net als ieder andere add-on. De website meld dat het gaat om versie 2.0, maar na installatie zal blijken dat het om versie 2.3 gaat, de allerlaatste versie.Moonlight Versie 4.0 Preview

Bij gebruik van de webbrowsers Chrome of Chromium is het beter om versie 4.0 te gebruiken. Versie 2.0 van Moonlight is een oudere versie die alleen goed werkt in combinatie met Firefox. Let er wel op dat versie 4.0 een preview versie is. Dit houdt in dat deze ook nog niet vrij is van bugs en zelfs kan crashen. Deze nieuwere versie is op deze site te vinden. Voordeel van versie 4.0 ten opzichte van versie 2.0 is de betere support voor versie 4.0.

Moonlight-plugin-mozilla

Indien er gebruikt wordt van een Ubuntu versie tot en met 10.04 Lucid Lynx, dan is het aan te beleven om niet de versie te installeren die in Synaptic pakketbeheer staat. De versie die in synaptic is te vinden is een verouderde versie dan die te verkrijgen is op de site van Moonlight. Indien er in Ubuntu versie 10.04 of ouder deze plug-in geselecteerd wordt voor installatie worden er 3 bestanden geinstalleerd: moonlight-plugin-mozilla, moonlight-plugin-core en libmoon.

Installeer deze niet!!

Tot aan Ubuntu 9.10 Karmic Koala stond versie 1.0 in synaptic, Ubuntu 10.04 Lucid Lynx heeft versie 2.0 in synaptic en vanaf Ubuntu versie 10.10 Maverick Meerkat is versie 3.0 beschikbaar in synaptic.

Installeer Moonlight onder Opera

Om Moonlight werkende te krijgen onder Opera volg de hieronder vermelde stappen:

- Open Firefox en ga naar deze site om versie 4.0 te installeren. Let er op dat de juiste versie, 32bit of 64bit, geselecteerd wordt.
- Na installatie van de plug-in dient firefox opnieuw opgestart te worden.
- Ga naar een site die gebruik maakt van Microsoft Silverlight, bijvoorbeeld http://beta.uitzendinggemist.nl/ om de codecs te installeren.
- Open nu Opera om de paden naar de plug-in toe te voegen bij de voorkeuren.
- Ga naar Extra > Voorkeuren > Geavanceerd > Inhoud > Plug-in-Opties > Pad wijzigen > Toevoegen
- Voeg de volgende paden toe:
    - /.mozilla/plugins/moonlight
    - /.mozilla/firefox/xx.default/extensions/moonlight@novell.com/plugins
- Herstart Opera

De Moonlight plug-in dient nu te werken onder de webbrowser Opera.

No comments:

Post a Comment